Verminder bureaucratie in de zorg
Toen D66 werd opgericht maakten we ons al zorgen over de relatie van de burger met de overheid. Nu zit D66 in het centrum van de macht, maar er is op dit terrein nog veel te doen.
Vooral op het terrein van zorg en welzijn is er te veel bureaucratie waardoor Amsterdammers niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben om mee te kunnen doen in deze stad. Gelukkig heeft het verkiezingsprogramma van D66 in Amsterdam veel aandacht hiervoor en ik heb daar als lid aan bijgedragen. Er staan standpunten in over zorg, welzijn en participatie, standpunten die de eigen kracht van mensen grondig versterken.
Als kandidaat gemeenteraadslid wil ik een bijdrage leveren om de bureaucratie in de zorg te verminderen. Het moet gemakkelijker worden voorzieningen aan te vragen en cliënten maatwerk aan te bieden.
Echter er zijn veel tegenstrijdige regels, die het de uitvoerders en burgers niet gemakkelijker maken.
Eén voorbeeld is erg schrijnend. Jongeren die Jeugdhulp ontvangen omdat ze bijvoorbeeld een psychische aandoening hebben of om veiligheidsredenen niet meer thuis kunnen wonen. Als ze 18 worden dan is de Jeugdwet niet meer van toepassing en vallen ze in de Wmo.
Strikt genomen wordt de jeugdhulp dan stopgezet en kan er een nieuwe voorziening vanuit de volwassenen zorg aangevraagd worden. Vaak geeft dit problemen. De zorgaanbieder levert alleen “Jeugdhulp” en geen “Volwassenenzorg”. De inkoop en financiering is anders geregeld en de zorg loopt niet meer door. Ook zijn opvangvoorzieningen van kinderen die volwassen worden niet berekend op doorstroom naar de volwassenenzorg. En een kamer vinden in Amsterdam is heel lastig. In het ergste geval komen de jongeren met een multiproblematiek dan bij het Leger des Heils terecht.
Ik wil de politiek laten weten dat we niet meer regels moeten stellen, maar keihard de uitvoerende professionals moeten ondersteunen om te doen wat echt nodig is.
Ontregel Amsterdam, mij een zorg