Wat je zoekt, zoekt jou, een boek over Rumi

Het nieuwe boek van Kader Abdolah is een roman over Rumi, een Perzische dichter en filosoof. Rumi is geboren in het jaar 1207 in Balch, dat nu in het huidige Afghanistan ligt. Net als Kader Abdolah’s boek over Mohammed en de Koran, de boodschapper, begint dit boek met het levensverhaal van de hoofdpersoon. Kader Abdolah wilde dit boek schrijven, omdat hij net als Rumi moest vluchten voor geweld. Het eerste deel van het boek beschrijft het reis- en vluchtverhaal van Rumi. Een reis die zijn hele leven betreft. Het levensverhaal biedt een nieuw perspectief op het leven en werk van Rumi.

Welke boeken over het Midden Oosten raden jullie me aan om te lezen? En waarom?

We zijn een Parijs bloemenatelier en staan bekend om onze op bestelling gemaakte bloemstukken met verse en droge bloemen, bladeren en takken.

Rumi kwam uit een vooraanstaande familie en was voorbestemd om zijn vader op te volgen als mysticus. Hij en zijn vader moesten vluchten voor het alles vernietigende geweld van Djeng Khis Khan. Djeng Khis Khan was een brute analfabeet die wetenschap en of filosofie niet kon waarderen.

Rumi reisde tijdens zijn leven naar diverse steden in het Midden Oosten. De steden waren centra van culturele en wetenschappelijke uitwisselingen. Eerst studeerde hij als student en later doceerde hij als docent, dichter en mysticus. De Mongolen hebben in deze tijd diverse Arabische steden vernietigd, waaronder uiteindelijk ook het beroemde wetenschappelijke centrum met de multiculturele bibliotheek in Bagdad in 1258. Rumi overleed uiteindelijk in Konya, Turkije.

Kader Abdolah heeft in het tweede deel van het boek een door hem vertaalde bloemlezing van Rumi’s gedichten opgenomen.

In het derde deel van het boek heeft Kader Abdolah een aantal korte verhalen opgenomen. Deze verhalen komen in stukjes terug in de gedichten van Rumi en geven daarmee de gedichten een extra lading. Het boek is daarmee een naslagwerk en je kan het boek meerdere keren lezen om de context van de gedichten en verhalen steeds beter te begrijpen. Gedichten en korte verhalen lees ik nooit achter elkaar omdat ze een langere inwerktijd hebben.

Het boek kwam op mijn pad en de titel sprak me aan. We zijn allen zoekende en wat je zoekt, zoekt jou is een mooie levenswijsheid. De gedichten gaan over allerlei levensfasen, de lente, de liefde, verdriet en dood, maar ook heel vaak over dansen, dwaasheid en dronkenschap.

Welke boeken over het Midden Oosten raden jullie me aan om te lezen? En waarom?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s